Els orígens de l’oli d’oliva

L’oli d’oliva té una llarga història darrere. L’origen de la seva producció es troba des dels rius Tigris i Eufrates a Àsia fins a l’Àfrica, on es trobaren les primeres plantacions. No obstant això, existeixen estudis on s’afirma la seva existència primerenca al Paleolític, que es trobaria a voltants de l’any 12.000 a.C.

Cap al 2000 a.C es va començar a utilitzar l’oli d’oliva en usos domèstics, però només les classes altes tenien accés a aquest privilegi gastronòmic. A més, explica la llegenda que, Isis, una de les principals deesses de l’Antic Egipte, va ser la pionera en ensenyar el cultiu d’olivera als homes d’aquella època. A l’interior de les cambres funeràries egípcies i als sarcòfags d’alguns faraons, es troben representades les àmfores amb oli d’oliva i, per tant, es confirma la seva existència en aquell moment i la gran importància que li donaven els egipcis a l’or líquid.  Tot i això, el baix rendiment d’oli i la seva escassa producció, va ser la causa d’importació cap a altres zones de cultiu, com per exemple, a Grècia.

Als voltants del segle VII a.C i en plena època d’expansió colonial grega, la producció d’oli va arribar fins a Itàlia, i en concret, a Els Fenicis, la principal localitat comerciant d’aquell moment. Per tant, l’Imperi Romà no va ser menys. Els romans van introduir aquest producte de qualitat, juntament amb el pa i el vi, en elements imprescindibles en la seva economia i van convertir-se en un dels principals exportadors, fent ús de l’oli, no només en usos gastronòmics, sinó també com a combustible per aportar llum a les seves llars o com a element cosmètic i medicinal per a curar qualsevol malaltia. 

A partir de llavors, es van establir les conegudes rutes comercials entre Egipte, Grècia i altres zones properes al mar Mediterrani, com també és el cas del sud de la península Ibèrica, que seria l’Andalusia de l’actualitat.

I des d’aquell moment, ha anat evolucionat la seva producció fins a arribar a un àmbit mundial, on Espanya i en concret, les terres catalanes, es troben al capdavant del rànquing de productors a causa de l’exclusivitat i la gran qualitat de l’oli d’oliva verge extra.

Recent news