Maials celebra la 25a Fira de l’Oli Verd

Els dies 19 i 20 de novembre sota l’organització de l’Ajuntament de Maials juntament amb la Cooperativa del Camp Foment Maialenc.

Enguany, ha recuperat el format presencial després que l’any passat s’hagués de desenvolupar de manera virtual. Visites, tallers, tastos, tallers i un llarg etcètera han configurat el programa de la Fira.

Aquesta fira, però, ha estat marcada per la poca producció de la cooperativa, que ho feia amb poc més de la meitat de producció d’oli que en passades edicions, quan se superava el milió de quilos mentre que aquest any ronda els 500.000 quilos, segons el president de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, Francesc Teixidó. 

Tot i aquesta davallada en la producció, la fira va seguir el ritme de vendes que en les anteriors edicions, venen entre 12.000 o 15.000 litres.  Teixidó, pel que fa a preus, apuntava que el litre costa a la fira 5,20 euros i la garrafa de cinc litres passa dels 23 als 26 euros, assegurava que “És una pujada moderada i assequible, provocada per la crisi de preus, l’escassetat de matèria primera i l’augment de l’energia.”

La majoria de les cooperatives de la DO Garrigues, que venen al detall, han incrementat el preu de l’oli per compensar no només la mala collita, sinó sobretot l’increment de costos. Els preus de la garrafa de 5 litres oscil·len entre els 26 i els 30 euros.

La inauguració de la fira va anar a càrrec de l’exconseller d’Agricultura Francesc Xavier Marimon, que en la seua primera edició fa 25 anys també ho va fer com a màxim responsable del departament de la Generalitat. Ahir va assegurar que “la fira és el millor aparador per donar a conèixer aquest producte de màxima qualitat”. En aquesta edició s’han recuperat les visites guiades per la cooperativa per donar a conèixer tot el procés de producció de l’oli. Cada any se celebren els premis Amic de l’Oli, enguany han anat a parar en mans del consistori Maialenc i els responsables de la cooperativa que van impulsar la creació d’aquest certamen fa 25 anys.

Recent news